question

Mauro Sanna avatar image
Mauro Sanna asked

Arnold 5.3 - GPUs not detected

Just downloaded and installed the new Arnold 5.3. I wanted to test the GPU rendering beta feature, though for some reasons it does not detect my graphics cards (see picture attached).

Could it be a drivers issue? Maybe I need the latest ones installed?

Thanks in advance!

arnoldgpu
capture.jpg (30.6 KiB)
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Stephen Blair avatar image
Stephen Blair answered

You do need these drivers

Required NVIDIA drivers:

  • Linux 418.56 or higher
  • Windows 419.67 or higher
    • For GeForce, look for the creator ready drivers
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Alexis Prayez avatar image
Alexis Prayez answered

If you have a GTX 900 card, the driver is not out yet, you'll have to wait a few days.

10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Mauro Sanna avatar image
Mauro Sanna answered

I am on Quadro 5000 here, no GTX.

10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Alexis Prayez avatar image
Alexis Prayez answered

Do you have the right driver, like Stephen showed you ?

10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Mauro Sanna avatar image
Mauro Sanna answered

I have the latest driver and now it detects the two Quadro M5000 cards.

Unfortunately as soon as I launch the interactive GPU render I receive different error messages, depending on its mood. This is the most common one:"GPU render stopped because a previous error".

What previous error it is talking about God only knows.

Also sometimes it freezes Maya for a bunch of seconds and then it crashes the whole app.

Then there are times where I only get this warning (which is just a warning, so nothing problematic in Maya universe):"Warning: NVLink is not enabled on all selected GPUs, ray and hit stats are disabled".

Also sometimes I manage to make the render view start... Something... Though I only get a black screen and nothing changes, whatever I change (exposure, intensity of the light, even on a simple scene made of just a sphere, a plane and an area light).

Not a great start if you ask me.

10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Mauro Sanna avatar image
Mauro Sanna answered

Okay, now I am at the point where I have managed to make everything start the way is supposed to.

I have enabled the adaptive sampling, as suggested in the documentation, set the values as advised and Pre-Populated the GPU caches.

The render view starts the render process without complaining and without warnings, which is good.

Unfortunately said window remains black the whole time, no matter what I do. Actually when I change things (again, exposure, light intensity and so forth) I get this warning: "Warning: [gpu] closest_filter ("_renderViewDefault@closest_filter") not supported on the GPU".

That warning makes no sense at all, because I have set the filter on "Box", not even Gaussian, let alone "Closest".

I am officially out of options.

4 comments
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

@Mauro Sanna That warning is because the Render view has a special AOV it used for object selection, and that aov uses an unsupported filter. You can ignore the warning, it won't affect the actual render

0 Likes 0 ·
Mauro Sanna avatar image Mauro Sanna Stephen Blair ♦♦ ·

@Stephen Blair

There are no AOVs active at all. I get the warning no matter what. That's fine, it's just a warning after all.

0 Likes 0 ·

@Mauro Sanna It's a hidden AOV that the Arnold Render View uses. You won't see it in the list.

0 Likes 0 ·
Show more comments
Mauro Sanna avatar image
Mauro Sanna answered

Sorted!

It was the AreaLight, which is not supported in GPU mode. As soon as I added a skyDome Light I got the scene rendered properly. :-)

Well, I hope that after the beta we'll have the area lights supported.

10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Pietro Di Nicola avatar image
Pietro Di Nicola answered

I installed the latest 419.67 drivers but same error in 3ds max

1 comment
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

@Pietro Di Nicola Please ask a new question. This question was about MtoA and the drivers not showing up (no error messages). MAXtoA is different has its own specific issues, especially with locale if you are not using the English locale and the decimal separator

0 Likes 0 ·
Mauro Sanna avatar image
Mauro Sanna answered

One more thing.

No need to wait for the content creator drivers for the GTX cards.

I am using the GPU render with my GTX Titan X at home (I have three of them), driver version 419.35.

1 comment
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

OK! Got it to work as well, just that a lot of features are not supported on GPU, yet.

0 Likes 0 ·
Jp Varen avatar image
Jp Varen answered

I have the same problem, I have the Hackintosh computer with Nvidia GTX980 and not detect the hardware in the render settings, the more strange is the Webdriver detected the developers settings of GPU, I was install the following packages and the latest versions verified:

MtoA-3.2.0-darwin-2019.pkg
NVIDIA-OptiX-SDK-5.0.1-mac64_23705867.dmg

cudadriver_418.105_macos.dmg

WebDriver-387.10.10.10.40.122.pkg

could any help me, thank you


1 comment
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

@Jp Varen There's no Arnold GPU on macOS. Arnold GPU uses Optix 6, and there's no Optix 6 on macOS. So Arnold 5.3 for macOS does not include any GPU rendering code.

0 Likes 0 ·

Write an Answer

Hint: Notify or tag a user in this post by typing @username.

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Welcome to the Arnold Answers community.

This is the place for Arnold renderer users everywhere to ask and answer rendering questions, and share knowledge about using Arnold, Arnold plugins, workflows and developing tools with Arnold.

If you are a new user to Arnold Answers, please first check out our FAQ and User Guide for more information.

When posting questions, please be sure to select the appropriate Space for your Arnold plugin and include the plugin version you are using.

Please include images, scene and log files whenever possible as this helps the community answer your questions.

Instructions for generating full verbosity log files are available for MtoA, MaxtoA, C4DtoA, HtoA, KtoA, and Kick.

If you are looking for Arnold Documentation and Support please visit the Arnold Support site.

To try Arnold please visit the Arnold Trial page.

Bottom No panel present for this section.