question

Max Pickl avatar image
Max Pickl asked ·

Rendering stand-ins on a render farm

Hello everyone,

I am trying to render a scene containing .ass files on a renderfarm but I ran into a problem with the texture files. All stand-ins render grey. Relative paths work fine for references and everything else, I just can't get it to work with stand-ins.
How do I need to set this up to make it work?
I had a look at this post:
https://answers.arnoldrenderer.com/questions/1181/arnold-rendering-stand-ins-with-relative-path.html
Is the render farm workflow similar to this? I'm probably missing something here.

Thanks a lot, any help is highly appreciated!

assrender farm
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Stephen Blair avatar image
Stephen Blair answered ·

You have to export the ASS files with relative paths. Check the ASS files: if there are absolute paths for filenames, then it won't work on the render farm.

And you have to have to right path in the Texture Search Path. The relative paths are resolved relative to the Texture Search Path.

If you're getting gray, that's because that is the default color for the MayaFile node when a texture file cannot be found.

Share
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Max Pickl avatar image
Max Pickl answered ·

Thanks for your reply @Stephen Blair. I checked the file paths again to make they are relative but it is still not working. One thing to maybe note is that the project I am working on isn't using the default Maya project structure. There's still a main project folder with a workspace mel but besides that the way the files are organized is different. When rendering scenes containing Maya references it all works as it should though.Are stand-ins dependent on the default Maya file structure? A typical file path for texture looks like this:

M:\Artella\_art\production\4\4a5a0fc3-6c6f-447e-8684-ee39582984ba\assets\prop\st_ac_overpass\__working__\textures\overpass_rust_roughness.tx

So the texture search path would be:

M:/Artella/_art/production/4/4a5a0fc3-6c6f-447e-8684-ee39582984ba

And the texture file path inside the ASS file:

"assets/prop/st_ac_overpass/__working__/textures/overpass_rust_roughness.tx"

4a5a0fc3-6c6f-447e-8684-ee39582984ba is the project folder.

Am I doing something wrong here? Thanks a lot for your help.

Share
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Stephen Blair avatar image
Stephen Blair answered ·
M:\Artella_art\
M:/Artella/_art/
Share
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Max Pickl avatar image
Max Pickl answered ·

Sorry for that. I copied that path from the explorer adress bar and that one slash got lost somehow.
In the .ma and ASS files the slashes are forward leaning.

Share
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Stephen Blair avatar image
Stephen Blair answered ·

Hi

Back or forward doesn't matter. It's "Artella_art" versus "Artella/_art" that looks like a problem.

Share
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Max Pickl avatar image
Max Pickl answered ·

Yes, that were my butter fingers when I copied the path over here. Inside the files the slash is there.

Besides that I'm a bit clueless right now. Maybe it's something on the farms side.

Thanks!

Share
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Stephen Blair avatar image
Stephen Blair answered ·

I assume it's the same thing with "st_ac_overpass__working__" and "st_ac_overpass/__working__" ?

If you look in the Arnold log and see something like this:

00:00:01  1038MB         |   Image file statistics:
00:00:01  1038MB         |         opens   tiles    MB read   --redundant--   I/O time  res              File
00:00:01  1038MB         |   BROKEN                                                                      textures/noicon.tx

Then you know the Texture Search Path isn't set correctly, because the relative path ("textures/noicon.tx") could not be resolved

Share
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Write an Answer

Hint: Notify or tag a user in this post by typing @username.

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Welcome to the Arnold Answers community.

This is the place for Arnold renderer users everywhere to ask and answer rendering questions, and share knowledge about using Arnold, Arnold plugins, workflows and developing tools with Arnold.

If you are a new user to Arnold Answers, please first check out our FAQ and User Guide for more information.

When posting questions, please be sure to select the appropriate Space for your Arnold plugin and include the plugin version you are using.

Please include images, scene and log files whenever possible as this helps the community answer your questions.

Instructions for generating full verbosity log files are available for MtoA, MaxtoA, C4DtoA, HtoA, KtoA, and Kick.

If you are looking for Arnold Documentation and Support please visit the Arnold Support site.

To try Arnold please visit the Arnold Trial page.

Bottom No panel present for this section.