question

Sébaste Thifault avatar image
Sébaste Thifault asked ·

Crash badly.... loosing my mind on this...

I have an interior scene that is crashing badly. I tried to debug it for 2 days now. It's not using more than 2Gig on the GPU. There is no texture yet. 1 env map. ACIO color manangement.

It's also crashing on CPU.

But...If I save the whole geometry as an alembic and replace all the geo's, it will render fine.

The scene render fine as is in Mantra, and in the demo version of Redshift.


Thanks,

Arnold.txt

houdinihtoacrashing
arnold.txt (44.4 KiB)
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Thiago Ize avatar image
Thiago Ize answered ·

Can you provide the complete debug level log file (see instructions to the right of this page) for the CPU render that crashed? It might tell us what is going on.

1 comment Share
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Here is the log using CPU, Houdini didn't have time create a crash file.


Thanks@

arnold.zip

0 Likes 0 · ·
arnold.zip (2.6 KiB)
Sébaste Thifault avatar image
Sébaste Thifault answered ·

Ok, I was able to render all geos separately but not together. If I hide half of the scene it will render, then the other half it will render, but all the geos together it will crash.


Thanks

Share
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Sébaste Thifault avatar image
Sébaste Thifault answered ·

Yep did that, I will retry again... but it's crashing randomly on different geo, why it's not crashing when replacing the geometry with alembic? I tried everyting by deleting almost all atributes and shoppath attribute just in case. I recreated the scene by copying from one instance of Houdini to another one....I even saved all the geos as bgeo.sc so there is no processing before rendering. Nothing is working. I even loaded the geo in Blender and the render is fine on cycles RTX.

I will retry hiding geos just in case I missed something....


Thanks

Share
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Stephen Blair avatar image
Stephen Blair answered ·

Did you try isolating the problem like this?

  • Hide 50% of the geometry in the scene.
  • If it still crashes, hide another 50%
  • Continue until you stop crashing...then you know the problem is in the last set of geometry that you hid.
11 comments Share
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Good morning Stephen, I did some more test...

I created a .ass file of my scene and it renders perfectly with kick. So it looks like somehow HtoA has some trouble writing the temporary .ass file and crash?


Thanks!

0 Likes 0 · ·

Possibly. In your log we see

00:00:07  2444MB         | [htoa.texture] Converted 0 textures in 0:00:00 (0 skipped, 0 errors)
00:00:09  2590MB ERROR   | signal caught: error C0000005 -- access violation

and in my log I have:

[htoa.texture] Converted 0 textures in 0:00:00.00 (1 skipped, 0 errors)
[htoa.session] SOP cache cleared. 2 nodes unloaded.
[ass] writing scene to c:\users\stephe~1\appdata\local\temp\houdini_temp\htoa_Stephen_Blair\11960_8332b843-5a13-4704-b96a-0422c4270252.ass (mask=0xFFFF) ...
[ass] wrote 61497 bytes, 7 nodes in 0:00.01


0 Likes 0 · ·

HtoA writes the ass file to the HOUDINI_TEMP_DIR, which is in the Windows Temp folder. Is it possible your Temp folder is full?

0 Likes 0 · ·

I would use Process Monitor to watch what happens. Does HtoA actually try to write the ass file, or does it never get that far?

0 Likes 0 · ·
Sébaste Thifault avatar image Sébaste Thifault Stephen Blair ♦♦ ·

No it never goes that far, but if I render to Mplay it will render fine.

I tried to add this :

HTOA_TMP = "D:\Temp\htoa"

HTOA_TMP_TIMEOUT = 1

to check if it was a drive or permission problem but htoa still use ~/appdata/local/temp/houdini_tmp/htoa_user folder.

So the scene renders fine in Kick, Mplay window directly in Houdini, but not in the Render View panel !

What version of python Htoa uses? I tried to use:

HOUDINI_USE_HFS_PYTHON = 1

In the Python shell it says 2.7.15


Best regards

0 Likes 0 · ·
Show more comments
Show more comments

Write an Answer

Hint: Notify or tag a user in this post by typing @username.

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Welcome to the Arnold Answers community.

This is the place for Arnold renderer users everywhere to ask and answer rendering questions, and share knowledge about using Arnold, Arnold plugins, workflows and developing tools with Arnold.

If you are a new user to Arnold Answers, please first check out our FAQ and User Guide for more information.

When posting questions, please be sure to select the appropriate Space for your Arnold plugin and include the plugin version you are using.

Please include images, scene and log files whenever possible as this helps the community answer your questions.

Instructions for generating full verbosity log files are available for MtoA, MaxtoA, C4DtoA, HtoA, KtoA, and Kick.

If you are looking for Arnold Documentation and Support please visit the Arnold Support site.

To try Arnold please visit the Arnold Trial page.

Bottom No panel present for this section.