question

Eden Soto avatar image
Eden Soto asked

Problems with importing materials into the Asset Browser

I'm on R25 with the latest Arnold plugin and I'm consistently having issues when importing materials into the Asset Browser. If I import a material I've made where the image textures for the material are in the "tex" folder relative to the C4D document, once imported and dragged into a new document, the image references are still relative (just the original filename and extension with no path) without the "asset:\\path\to\image" type of formatting etc., so they all break... and furthermore, if I move to another machine and use the same Asset Browser library, the links will change from the actual filename (or asset:\\link type path) to something like "asset:\\file_XXXXXXXXXXXXX~" which becomes even more troublesome to relink all of them.

Is this a known issue? Is there a workaround for it? Maybe a specific way to import them into the Asset Browser so the links in the materials update properly?

asset browser
10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Peter Horvath avatar image
Peter Horvath answered

The path should be changed automatically to the assetdb:// url format, when the material is added to the library. Not sure if it's a bug in Cinema 4D or something is missing from the plugin. I'll have to talk to Maxon to figure it out.

10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Peter Horvath avatar image
Peter Horvath answered

If I import a material I've made where the image textures for the material are in the "tex" folder relative to the C4D document, once imported and dragged into a new document, the image references are still relative (just the original filename and extension with no path) without the "asset:\\path\to\image" type of formatting etc., so they all break

This should be fixed in C4DtoA 3.3.10. If you still have any issues, please let me know.

if I move to another machine and use the same Asset Browser library, the links will change from the actual filename (or asset:\\link type path) to something like "asset:\\file_XXXXXXXXXXXXX~" which becomes even more troublesome to relink all of them.

Not sure about this one, that sounds like a bug in C4D rather than the plugin. Please check the 3.3.10 build if it fixes the issue. If not, please check if the same happens with a native C4D material or it is specific to Arnold.

10 |600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Write an Answer

Hint: Notify or tag a user in this post by typing @username.

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 2.0 MiB each and 9.8 MiB total.

Welcome to the Arnold Answers community.

This is the place for Arnold renderer users everywhere to ask and answer rendering questions, and share knowledge about using Arnold, Arnold plugins, workflows and developing tools with Arnold.

If you are a new user to Arnold Answers, please first check out our FAQ and User Guide for more information.

When posting questions, please be sure to select the appropriate Space for your Arnold plugin and include the plugin version you are using.

Please include images, scene and log files whenever possible as this helps the community answer your questions.

Instructions for generating full verbosity log files are available for MtoA, MaxtoA, C4DtoA, HtoA, KtoA, and Kick.

If you are looking for Arnold Documentation and Support please visit the Arnold Support site.

To try Arnold please visit the Arnold Trial page.

Bottom No panel present for this section.